Dag van de Mantelzorger: Anna zet zus en vriendinnen in het zonnetje

Iedereen gaat wel eens door een of meerdere moeilijke periodes. Hoe mooi is het als er mensen in jouw omgeving zijn die je dan steun geven. Anna heeft in een moeilijke periode en daarna deze steun mogen ervaren van familie en vrienden. En is daar ontzettend blij mee. Tijd om hen in het zonnetje te zetten met een mooie bos bloemen.

Anna heeft twee maal kanker gehad. Ze is genezen maar heeft veel lichamelijke klachten overgehouden. Om deze klachten te verminderen heeft ze recent nog een operatie ondergaan. In deze minder prettige periode zijn haar zus Karin en vriendinnen Floor, Marjan en Michele er altijd voor haar geweest. En ook nu kan ze altijd een beroep op ze doen.

In het begin vond Anna het heel moeilijk om hulp te vragen. Nu is het makkelijker omdat haar zus en vriendinnen weten waarom Anna hulp vraagt. En dat ze hier geen misbruik van maakt. Anna ziet haar zus en vriendinnen als onderdeel van de therapie. Ze nemen haar mee uit, doen huishoudelijk werk voor haar en gaan met haar aan de slag in de tuin. Wat ze heel veel doen is praten. Bijvoorbeeld tijdens wandelingen. Gesprekken over zingeving of reanimeren. Praten en bezig zijn is voor Anna een goede afleiding, zeker als ze pijn heeft.

Zichzelf zijn
Wat Anna enorm waardeert is dat haar zus en vriendinnen er gewoon voor haar zijn. Haar accepteren met al haar makken en altijd een luisterend oor bieden. Ze krijgt echt wel eens op haar kop. En het advies dat ze zaken anders kan aanpakken. Maar zonder oordeel wat maakt dat Anna zich altijd fijn voelt bij haar zus en vriendinnen. Ze kan zichzelf zijn en zeggen wat ze voelt en denkt.

Terug geven
Anna is altijd een actieve vrouw geweest. En ook nu is ze nog altijd bezig en geeft ze terug wat ze zelf ontvangt: Als vrijwilliger gaat ze langs bij mensen voor een praatje, een luisterend oor of om met elkaar een middag spelletjes te spelen. Ze geeft Nederlandse les aan allochtonen en analfabeten en werkt in een winkel in tweedehands kleding.

Mens in evenwicht
Haar zus Karin en vriendinnen Floor, Marjan en Michele zijn op hun beurt blij met en trots op Anna. Op wie ze is, wat ze doet en aanvult in vriendschap. ‘Je verhaal gaat door omdat je iemand wekelijks spreekt. Een klankbord en gezelligheid. Vriendschap is belangrijk en houdt een mens in evenwicht’.

———————————————————————–
Nawoord
Onze onafhankelijke cliënt ondersteuners Mirelle en Joyce van Adviespunt Zorgbelang waren met een informatiestand aanwezig op het Forever Young Festival 2018 in Almere. Om in gesprek te komen met de festivalbezoekers hadden zij een denkbeeldige warme en koude douche neergezet.

Het doel van deze douche was bezoekers de kans te geven om aan te geven wat zij waarderen en minder waarderen in de zorg. De bezoeker met het verhaal, woord of reactie wat het meest raakte kreeg een prijs: Bloemen of een cadeaubon. Het verhaal van Anne werd gekozen en mocht haar zus en vriendinnen verrassen met bloemen. Haar zus kon helaas niet bij de uitreiking aanwezig zijn. Daarom kreeg zij later in de week een cadeaubon.

Onafhankelijke cliëntondersteuning
Heeft u te maken met langdurige zorg? En heeft u vragen of klachten over de zorg? Neemt u dan contact op met onze onafhankelijke cliëntondersteuners Mirelle en Joyce. Zij helpen u graag, Kosteloos. Voor meer informatie klikt u hier.