Forever Young 2018

Het Forever Young Festival. Hét festival voor iedereen die jong van geest is én 65 jaar of ouder. Het evenement vond dit jaar voor de tweede maal plaats in Almere. CMO Flevoland was erbij. Collega Marjon Woudstra schreef een blog over haar ervaringen van deze dag:

Hoewel ik niet tot de doelgroep behoor, begeef ik me op deze zonovergoten augustusdag naar de Esplanade. De lucht is blauw, het water kalm. Vrijwilligers loodsen bezoekers snel en veilig door de poortjes, het festivalterrein op. Ik meld me bij de backstage-ingang, want ben als crew aanwezig voor CMO Flevoland. Eenmaal binnen kijk ik mijn ogen uit. Het is druk, heel druk. Er is muziek, er zijn terrassen, een EHBO-stand en informatiekrampjes. Ik zie mensen met lekkere hapjes en drankjes gemoedelijk bij elkaar aanschuiven. De sfeer is ontspannen en vriendelijk. In niets wijkt dit festival af van andere. Of toch?
Rondkijkend valt op dat je, boven kleurrijke kleding en dito hoofddeksels, voornamelijk grijze hoofden ziet. En een meer dan gemiddeld aantal rolstoelen, rollators en scootmobielen. Niet verwonderlijk, want dit Forever young Festival is speciaal voor 65-plussers en wordt, wegens overweldigend succes vorig jaar, voor de tweede keer georganiseerd in Almere. Het is gratis; de gedachte die erachter zit is: vrienden maken doe je samen.

Oud en uitgespeeld?
Ik wurm me door de massa heen die in de rij staat voor het reuzenrad en bots tegen een bekende op. Ha, zie ik daar achter haar een dame – die blijkbaar haast heeft Almere vanuit de hoogte te bekijken – voordringen? De kennis maakt zich niet druk, haar vriendin is door geschuifeld terwijl wij staan te praten en houdt haar plekje wel vrij. Verderlopend zie ik dat vrijwilligers in rode T-shirts bij de Insmeerbar klaarstaan met zonnebrandmiddel. Ook daar is het druk. Ik passeer de rups, waar alweer een lange rij staat. Volgens mij is die attractie al lang niet meer aanwezig op de huidige kermissen, maar dat weet ik niet zeker; de laatste keer dat ik een kermis bezocht is lang geleden. Net op dat moment sluit de kap en hoor ik mensen gillen van plezier. Hoezo oud en uitgespeeld?

Alles is gezondheid
Lachen is gezond: hoe meer je lacht, hoe beter. Aan enthousiaste, lachende gezichten geen gebrek deze dag. Ook bij de informatiestand van CMO Flevoland wordt heel wat afgelachen. Mijn collega’s zijn al vanaf 10 uur ’s morgens in touw. Zij gaan in gesprek met mensen over onafhankelijke cliëntondersteuning voor mensen die gebruikmaken van de wet langdurige zorg, de digitale vragenlijst Mijn kwaliteit van leven, Kith & Kin, een tablet die speciaal voor en met ouderen wordt ontwikkeld en Alles is gezondheid…Flevoland Voor dit laatste is speciaal voor deze dag een Alles is gezondheid-vragenlijst gemaakt. Dat het onderwerp als belangrijk wordt ervaren, blijkt uit dat meer dan 50 mensen de tijd nemen de vragen te beantwoorden.

Gaan , staan en doen wat je wilt
CMO Flevoland is op verzoek vanuit de landelijke organisatie gevraagd om in Flevoland de beweging Alles is gezondheid…Flevoland te starten. Daarom willen we graag weten wat mensen onder gezondheid verstaan. Wat doen zij om gezond te blijven? Wat geeft zin aan hun leven? En wat helpt hen als het tegenzit?

Veel Young Forever bezoekers vinden het belangrijk dat zij kunnen gaan, staan en doen wat zij willen. Met én zonder fysieke beperkingen zoeken zij mogelijkheden om zin te geven aan hun leven en vinden die in blij en gastvrij kunnen zijn, gespreksmiddagen organiseren, sporten, mensen helpen, liefde krijgen en geven en mantelzorgen. Als het even tegenzit vinden zij steun in het geloof, in contact met familie- en vrienden en in reizen (over de hele wereld).

Is het toeval, of zijn deze festivalgangers hier omdat zij een prachtig voorbeeld zijn van gezond young forever blijven?