Inspiratiesessie Alles is gezondheid…Flevoland – Live your dream

Net terug van een reis naar Noorwegen ontvangt hij ons op zijn zeilschip in de Lelystadse haven. We hebben het over Olaf Oosterman, initiator en oprichter van Live your dream.

Het is al weken hoogzomer in Nederland maar net deze dag laat de zon het afweten. Toch heeft dat geen invloed op de stemming van de deelnemers aan de eerste ‘inspiratiesessie’ van de beweging Alles is gezondheid…Flevoland. De aanwezigen luisteren in de intieme sfeer van het – door hem zelfgebouwde – zeilschip geboeid naar het verhaal van Olaf. Ondanks zijn ziekte, leeft hij zijn droom: zeilen. Én dankzij zijn droom kwam hij op het idee ook anderen te inspireren. Nu vaart hij regelmatig met chronisch zieke jongeren naar Noorwegen om hen te helpen de nadruk te verleggen van ‘dit kan ik niet’ naar ‘wat kan ik zeker wel’.

Kijken naar mogelijkheden
“Je moet vooral blijven dromen”, vertelt Olaf in zijn introductie. “Ook al heb je gezondheidsproblemen, het gaat erom te zoeken naar mogelijkheden en niet terecht te komen in de slachtofferrol.” Vervolgens gaan de aanwezigen er met elkaar over in gesprek: ‘Wat is nou eigenlijk positieve gezondheid? en Waar zit onze gemeenschappelijkheid?’

De uitdaging zit ‘m in het verder kijken dan je eigen hokje, daarover is men het eens. Want zo werkt het eenmaal: als je elkaar kent, is het contact zoeken makkelijker.

Samenwerking
Een mooi initiatief op het gebied van werken aan positieve gezondheid en een gezonde leefomgeving is de samenwerking tussen Sportservice Flevoland, de afdeling Gezonde Werkvloer van JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) en de Rabobank Flevoland. Gezamenlijk organiseren zij in november de bijeenkomst Gezonde Werkvloer in Lelystad. Belangrijk in de samenwerking is de wederkerigheid: je haalt iets maar je brengt ook iets. Die loopt ook als een rode draad door de activiteiten van het regionetwerk.

Vervolg
CMO Flevoland wil met Alles is gezondheid…Flevoland samen met netwerkpartners een beweging op gang brengen waarin partijen afspraken maken over samen werken aan een gezonder en vitaler Flevoland. De inspiratiesessie op Olafs boot was, na de start van het netwerk in april van dit jaar en gesprekken met vele organisaties de afgelopen maanden, de eerste concrete stap op weg naar invulling van het doel. Op 11 oktober volgt een tweede bijeenkomst bij Netl in Kraggenburg.

Meer weten of meedoen met Alles is gezondheid…Flevoland? Klik hier voor meer informatie.