Interactieve bijeenkomst Positieve Gezondheid

 

Doe je wat hoort? Of doe je wat helpt? Marielle Schipperen vertelt over Sarphati. Een arts in Amsterdam in tijden van armoede en cholera. Sarphati realiseerde zich dat hij als arts en chemicus de mensen niet hielp met medische behandelingen. Wel met een schone stad en voedzaam brood. Daarom zette hij een bedrijf op dat poep ophaalde en een broodbakkerij dat voedzaam en betaalbaar brood bakte. Als geneeskundig heer keek hij over zijn grenzen van professional heen.

Om betekenis te geven aan Positieve Gezondheid organiseerde CMO Flevoland op 19 november de interactieve bijeenkomst Positieve Gezondheid. Gastsprekers vertelden verhalen en gingen met aanwezigen in gesprek.

Marielle vertelt ook het verhaal over een vrijwilligster in Deventer. Een alcoholiste die sinds de start van haar werk geen druppel alcohol meer heeft gedronken. Op de vraag hoe dit komt antwoord zij dat het werk haar een zinvol bestaan geeft. Ze hoort er weer bij.

Eigen keuzes kunnen maken
Monique en Sonja vertellen hun persoonlijke verhaal. Dat zij ondanks hun handicap en aandoeningen de regie in eigen handen hebben. En niets liever willen. Om eigen regie vast te kunnen houden is goed geïnformeerd worden en over verschillende keuze mogelijkheden beschikken belangrijk. Geen plaatsing in hokjes en respect draagt voor beiden bij aan Positieve Gezondheid.

Anders denken en doen
Chantal Walg vertelt in haar presentatie over Positieve Gezondheid in de praktijk. Over een huisarts die uitgaat van Positieve Gezondheid: Hij neemt meer tijd per consult, luistert. En geeft andere dan medische oplossingen. Het resultaat is dat patiënten minder vaak komen en dat hij minder patiënten doorverwijst naar de specialist. En vooral….meer werkplezier!

Vervolg
De provincie Flevoland organiseert samen met CMO Flevoland en de GGD op 31 januari 2019 het congres Positieve Gezondheid. Tijdens het congres staat samen werken aan een veerkrachtig en gezond Flevoland centraal.

Voor meer informatie over het congres en opgave klik hier.