Ouderen en hun familie testen gebruiksvriendelijke tablet in praktijk

Voor ouderen die weinig of niet digivaardig zijn werkt CMO Flevoland sinds 2015 aan de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke tablet. Na diverse onderzoeken is het tijd voor een volgende en grote stap: Het testen van de tablet in het dagelijks leven. Medio november krijgen
10 deelnemers de tablet thuis en gaan er tot begin februari mee aan de slag. Via de tablet kunnen ze met familie en vrienden bellen, foto’s maken en versturen en spelletjes spelen. De ervaringen helpen om het product verder te optimaliseren.

Half november brengen medewerkers van CMO Flevoland de tablet bij de deelnemers thuis. Naast de handleiding krijgen de deelnemers uitleg hoe het apparaat werkt. Familie en vrienden van de deelnemers krijgen een app die is aangesloten op de tablet. Zo kunnen ze met elkaar communiceren.

Om te weten hoe het gaat, waar de deelnemers tegenaan lopen hebben de medewerkers van
CMO Flevoland regelmatig contact met de deelnemers. Dit contact verloopt ook via de tablet.
Op deze manier kunnen de medewerkers goed zien wat er aan de hand is en makkelijk aanwijzingen geven.

Uitvoering tablet
Op de tablet zit een lens die een veel groter deel van de omgeving pakt dan een gewone lens. Eenmaal aangesloten lijkt het net alsof je bij elkaar in de huiskamer zit. Op afstand kun je dan met elkaar een kop koffie drinken, in gesprek gaan of bijvoorbeeld naar de kleinkinderen kijken die aan het spelen zijn. De omgeving is afgeschermd en beveiligd. Alleen familie en vrienden die de app hebben kunnen inloggen.

Achtergrond
Er is een toenemende emotionele en sociale eenzaamheid onder alleenstaande ouderen. Zeker bij oudere alleenstaanden die op afstand wonen van familie en vrienden en digitaal weinig of niet vaardig
zijn. Om deze eenzaamheid aan te pakken werkt CMO Flevoland sinds 2015 samen met ouderen, YOOOM en Europese partners aan de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke tablet onder de naam project Kith & Kin. De tablet heeft als criteria makkelijk te begrijpen en te hanteren. En leuk om te gebruiken!