Documentaire ‘P L E K – iets van mijzelf’

Dit is echt mijn veilige plek waar ik tot rust ko en ik over de stad heen kan kijken. Hier heb ik een stukje prive waar niet iedereen komt. Dit stukje is echt ‘van mij’. Steph 19 jaar

Jongeren in Flevoland nemen regie in handen en maken een film over hun ervaringen binnen jeugdhulp; PLEK – iets van mijzelf.

In iedere Flevolandse gemeente vertelt een jongere hoe het was om op te groeien in zijn of haar omgeving. Hoe was het voor hen om met jeugdhulp in aanraking te komen? Wat ging er goed, en wat kunnen we leren van deze ervaringen?

In opdracht van Zorglandschap Jeugd Flevoland maakte CMO Flevoland samen met Studio FJ de korte documentaire P L E K- iets van mijzelf. Wat de film speciaal maakt is dat de jongeren zelf de regie in handen hadden. Zij bepaalden welke ervaring over jeugdhulp ze wilden delen en waar gefilmd werd. Elke jongere had wel een eigen plek waar ze zich terug konden trekken. Waar de problemen wat verder van hen af leken te staan. Waar ze zichzelf konden zijn.

De film is vertoond op het jeugdhulp-symposium ‘De volgende versnelling’ in het Agora-theater in Lelystad. In 2019 wordt de film breed online gedeeld.

In 2019 start de beweging ExpEx Flevoland. Ervaringsdeskundige jongeren die zelf jeugdhulp hebben gehad, zetten hun ervaring in om de jeugdhulp in Flevoland te verbeteren. De stem van jongeren wordt hiermee nog breder erkend.