Ontwikkeling gebruiksvriendelijke tablet ouderen, Kith & Kin

Er is een toenemende emotionele en sociale eenzaamheid onder alleenstaande ouderen. Zeker bij oudere alleenstaanden die op afstand wonen van familie en vrienden en digitaal weinig of niet vaardig zijn.

Om deze eenzaamheid aan te pakken heeft CMO Flevoland vanaf 2015 tot maart 2019 samen met ouderen, technisch ontwikkelaar YOOOM en  partners uit Oostenrijk en Zwitserland in een Europees consortium gewerkt aan de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke tablet. Het project kreeg de naam  Kith&Kin. De ontwikkelde tablet heeft als criteria dat hij makkelijk te begrijpen en te hanteren is. En leuk om te gebruiken!

In die periode zijn er met eindgebruikers  veel onderzoeken gedaan. Die onderzoeken hebben veel informatie opgeleverd. Deze informatie wordt gebruikt in de verdere ontwikkeling van de tablet.

Na de definitieve aanpassingen wordt het product gelanceerd en in de markt gezet.

Achtergrond Kith&Kin
Project Kith&Kin is onderdeel van het Active & Assistend Living (AAL) programma. Doel van dit programma is de ontwikkeling van innovatieve, op ICT gebaseerde, oplossingen voor ouderen en hun omgeving die binnen twee tot drie jaar op de markt beschikbaar komen. Het gaat om producten, diensten en systemen die de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren. Op die manier kunnen ze de regie over hun leven houden en zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Ook als ze last krijgen van lichamelijke en/of geestelijke beperkingen.

In een gefilmd interview met een van de deelnemers aan de test vertelt Lenie over haar ervaringen. Er is ook een film gemaakt die laat  zien hoe het hele proces is verlopen. Kith & Kin kreeg op verschillende plekken al de nodige aandacht. Zo was het onderwerp voor een interview in de Nieuwsbrief Ouderen.